torsdag 6 mars 2014

Diktreflektionen

Dikt - reflektionsuppgift 

  1. Vilket övergripande ämne/tema handlar dina två dikter om? På vilka olika sätt behandlas ämnet i de olika dikterna? Vad tycker du att det blir för effekt av att du behandlar samma ämne på två sätt? 
Mitt tema på dikterna är saknad. Jag behandlar dom på det viset att jag i den ena är det saknaden av en person som står en väldigt nära och i den andra så är det saknad men man vet inte vad man saknar och sen så att saknaden gör ont lik som blixten. 

Tycker du bäst om att skriva dikt i fri eller bunden form? Motivera.
Jag tycker bäst om att skriva i en fri from för där kan du leva ut dina tankar och bara skriva utan att tänka på regler och annat. Det du har i tanken kan du bara skriva och du behöver inte formulera om utan det är bara att skriva det man känner och det man vill skriva. Sen måste man gå igenom förbättra och se hur man tänkte här men du behöver inte tänka på vokalljud osv vilket jag tycker kan vara ganska skönt för jag tycker sådant ät svårt. Sen tycker jag det är mycket roligare att skriva på frihand för då kan bara skriva vad man känner, exempel att man lyssnar på en låt får fram känslor via den och inspireras osv. Så därför gillar jag att skriva mer fritt. 

  1. Din dikt i bunden form: Vad har du valt för bunden form? Haiku, sapfisk vers, rytm, rim, bilddikt ... ? Varför just denna form?
Jag valde en Haiku eftersom jag tycker den var väldigt rolig att göra och en utmaning att skriva så lite och få fram en känsla och en handling. Sedan var den rolig på så vis att man fick lite nostalgi när man satt och klappade i ettan för att se hur många vokaler man hade i sitt namn och man klappade för andra ord. Så på så vis tyckte jag den var väldigt rolig. Men som sagt även utmanande att komma på något som ska ha en handling och som ska betyda något på så få ord. 

  1. Din fria vers: Ge något exempel på där radbrytningen skapar en extra effekt. 
Jag valde att göra en radbrytning i början för där tycker jag att läser man ” dagar bara går” och sen kommer ” tiden rinner ut i sanden” det är ganska vanligt men oftast skriver man det ihop och det kanske inte den som läser tänker på och där kanske han / hon tänker efter lite mer. Sedan gjorde jag också en i slutet av andra stycket för där kanske det också blir en liten överraskning och att läsaren får tänka efter lite. 

  1. Ge något exempel på hur du har utformat dikten för att den ska klinga bra, t.ex. rytm, vokalklanger, vokalväxlingar. Vad ville du att läsaren skulle uppleva?
I vissa meningar har jag försökt att få till så att det ska klinga bra så det blir lite rytm i dikten eftersom den inte är så rytmisk egentligen men jag tyckte att la min in lite rim så blev det lite mer rytmiskt. Som i exempel Haiku dikten så har jag lite tunga vokaler för att saknad det är inte så mycket glädje i det och där vill jag att man ska få den lite ledsamma känslan för att man ska känna saknad. För enligt mig är inte saknad något man tycker är lyckosamt eller glatt, därför har jag försökt få de där lite mer tunga vokalerna med i haiku dikten. 


  1. Ge exempel på hur du har använt bildspråk, som metaforer, liknelser, totum pro parte/pars pro toto, personifikation/besjälning eller kontraster. Hur tycker du att dessa grepp påverkar dikten som helhet?
Jah har använt mig av en metafor och det var ” Ditt fina leende som sprider lycka lik som ljuset från solen ” sen ett bild språk ” Dagar bara går och tiden rinner ut i sanden” och även en metafor ” Du är solen i mitt liv”. Jag tycker att de visar lite mer hur den här personen är hur mycket han betyder för mig och det blir lite mer liv i dikten. Sen kanske det kan vara bra för läsaren för att tydliga mer vad man vill ha sagt och hur man menar. Jag tycker att det styrker mer hur man menar och att det blir mer starkare. 

  1. Hur har du tänkt med språkriktighet i dina dikter? Jämför med någon av dina andra texter och med andra författares dikter. 
Jag har mycket skrivit så som jag pratar, då jag använt ”va” och ”nåt”. Jag tycker det gör dikten lite mer personlig att man bryter lite mot språkriktigheten. Eftersom det är jag som skriver den och har en viss dialekt och säger på ett visst sätt så tycker jag att det blir lite mer personligt om man kan bryta lite mot språkriktigthet. 

  1. Hur har du tänkt med diktens utseende och placering på papperet? 
Jag har en lång och en kort dikt och eftersom jag är mest nöjd med den långa dikten så vill jag att den ska synas och jag tycker den är den bästa så vill jag få den att framstå som mest. Sedan har jag en haiku dikt som jag tänkte sitter längst ner i hörnet som en lite extra grej eller vad man ska säga. Liksom den är där som en liten klang på sidan en liten extra 

  1. Hur använde du den respons du fick? Även respons från läraren räknas och dina egna insikter om hur du kunde bearbeta dina dikter.

Jag fick bra respons och jag har försökt jobba lite mer med metaforer att få in någon mer sedan tycker jag det är ganska svårt med sådant. Men sedan har man ändrat lite radbrytningar och lite små ord som kan klinga lite bättre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar