- Vilket är ditt budskap? Vad vill du att läsaren ska tänka eller känna? Hur bidrar krönikans form till att få fram budskapet?
Mitt budskap i krönikan är att vi måste betala extra för att se vinter OS eftersom att Viasat ska ha det, sedan vill jag att läsaren ska tänka att de också ska tycka det är fel att man ska behöva betala extra för att ta del av stora idrottsevenemang som OS, EM, VM osv.
- Vilken av exempelkrönikorna påminner din krönika mest om (inte det grafiska nu)? Förklara.
Jag tycker min krönika kanske påminner endel om Fredrik Strages krönika eftersom vi har ungefär samma uppbyggnad och sedan så kommer man med vad han tycker eller fakta efter varandra liksom och jag tycker den påminner mer om min än de andra för jag tyckte det var svårt att hitta en av de krönikorna vi läst som påminde om min men när jag läser den krönikan av Fredrik så tycker jag att vi har ganska likt upplägg.
- I vilken utsträckning har du följt normerna för krönikor (se häftet med instruktioner samt exempelkrönikorna)? Har du "brutit" mot normerna? Vad ville du åstadkomma med det? Förklara utifrån läsarens upplevelse.
Jag har inte direkt brutit mot några normer utan jag har skrivit utifrån hur en krönika ska vara eller det har mest bara blivit så man började skriva och så blev det att man skrev utefter en krönikas for eftersom jag kände att det min krönika handlar om inte behöver brytas mot några normer utan det jag skriver om tycker jag ska hållas till krönikans ”normer” och sedan tänker jag mig själva att detta är en krönika som kan publiceras i sportdelen i olika tidningar främst Expressen eller Aftonbladet eftersom de har större sportdelar.
- Beskriv språket/stilen i din krönika. Ge exempel på formuleringar som bidrar till denna stil. Använd stilbegreppen som vi har gått igenom.
Min språkstil i krönikan tillhör mestadels den vanliga, jag har ju med en Hyperbol där jag överdriver och det kanske är en viss ironi i det med som i exempel rubriken ” Ska vi behöva svälta och gå nakna för att se OS? ” det är ju lite ironi i den och även en överdrift i och med att många idag kanske inte har råd med OS men jag tror inte det skulle drabba någon så egentligen att man måste svälta och gå nakna om man nu väljer att köpa till kanalerna där OS går men klart endel kanske kommer få leva snålare men de ska nog inte behöva svälta eller gå nakna.
- Kan man använda slang eller ovårdat språk i en krönika? Motivera.
Slang tycker jag man absolut kan använda och ibland kan man kanske använda ovårdat språk beroende på vilket sammanhang det handlar om och det är samma med slang. Man måste nog vara försiktig med slang och ovårdat språk men jag tycker det kan användas i beroende på vilket sammanhang det handlar om. Så man måste välja rätt sammanhang för att använda sig av slang och ovårdat språk men jag tycker att man mer kan använda sig av slang än vad man kan använda sig av ovårdat språk.
- Berätta om hur du tänkt när du utformat krönikans utseende. Utgå från läsarperspektivet och jämför med exemplen.
Jag har utgått ifrån de som är enklast för läsaren att läsa och även var den ska publiceras, jag har delat upp den i spalter för att i tidningen brukar det vara spalter plus att det blir kortare rader att läsa och därför lite lättare och har även valt att dela upp de i stycken så att det blir lite andrum för läsaren, har även valt att ha typsnittet som heter Times New Roman eftersom den har fötter på sig och gör att texten hänger ihop och blir lättare att läsa.
- Vilken respons har du gett andra och varför?
Jag har tagit hjälp av respons frågorna men även kollat på stavning, meningar och endel formuleringar i vissa sammanhang, har även kollat så utformningen på krönikan sett bra ut och så att skribenten valt rätt typsnitt och så man använder sig av bokstäver med ” fötter ” på. Men har även gett mycket positiv respons och markerat där man jort något bra för att det ska bli roligare för skribenten att läsa responsen.