torsdag 3 oktober 2013

Reflektion över reportaget vi skrev.

Vi har skrivit ett reportage i kursen skrivandet. Vi skulle då vara i grupper och välja ut en författare och intervjua den. I min grupp valde vi att intervjua Denise Rudberg.

1. Vad lärde du dig av de reportagen vi läser? Vilka drag " lånade ni " ? 
Jag lärde mig av reportagen vi läste hur ett reportage var uppbyggt på ett mer detaljerad sätt. Jag har ju läst massa olika reportage innan men då har man ju inte tänkt på hur de ska se ut och hur det är uppbyggt på samma vis. Så när vi gick igenom hur reportagen mer var uppbyggda och kollade på detaljer så lärde man sig mycket mer. Vi fick inspiration av hur de hade skrivit i tidningen "skrivande" där de hade en framsida innan all texten kom där man skrev en liten inledning och det gjorde vi också så det är ett ganska tydligt drag vi lånade, sedan så hade vi även en inledning i själva texten där vi började med miljöbeskrivningar och det är också drag vi lånat från andra reportage och sedan att man började med lite frågor. Ett annat drag är att ha en citat mitt i texten det är också ett ganska tydligt drag vi använt.

2. Hur valde ni att inleda? Vad ville ni åstadkomma med just denna början? Vad valde ni bort? Resonera med hjälp av exemplen på olika inledningar och jämför med eran egen. 
Man kan säga att vi har två inledningar först en på framsidan och sedan en inledning där själva reportaget börjar. På framsidan valde vi att inleda så att man skulle bli lite förvånad när man läser och att man vill fortsätta läsa för att det låter så intressant vi skrev att " En kreativ författarinnan som skriver på två böcker samtidigt " sedan fortsätter det men de är ju de första man läser av inledningen och då tänker vi lite att det ska göra läsaren lite nyfiken först på vem det är så man läser vidare och sedan kanske att man får en reaktion på att oj skriver hon på två böcker samtidigt så vill man läsa vidare det är väl så lite vi tänkte med inledningen på framsidan.
Sedan den andra inledningen där själva reportaget börjar så började vi med en miljöbeskrivning och det gjorde vi för att gör det intressant och försöka väcka ett intresse hos läsaren så att den fångas av texten och vill läsa vidare.

3. Är det viktigt med språkriktighet, d.v.s att skriva korrekt, i reportaget? Resonera med hjälp ur det egna reportaget och andras. Jämför mde andra texttyper, både journalistiska texter och skönlitterära? 
Det beror helt på tycker jag, när man skriver ett reportage är det inte så viktigt anser jag för när man intervjuar så skriver/säger de inte allt med språkriktighet och då tycker inte jag man ska ändra det för man kan ju inte ändra på vad de svarat och det kan nog vara lite roligare för en läsare att läsa precis vad författaren sagt och jag tycker inte det blir lika stelt som om man hade skrivit med språkriktighet som i artiklar där ska du använda språkriktighet så det blir lite skillnader mellan olika texter då och lite mer avslappnad i reportage om man inte använder sig av det, men det är klart att man har språkriktighet i ett reportage men kanske inte i hela texten utan den finns slangord och sådant som till exempel när författaren svarar på en fråga så skulle inte jag valt att skriva om det bara för att det skulle vara språkriktighet. I vårt reportage så använde vi oss av båda.

4. Utformning: Berätta hur ni tänkte om spalter, typsnitt, bilder info rutor, rubriker m.m. Berätta utifrån läsarens perspektiv. 
Vi valde att använda oss av spalter för det gör texten mer luftigare och lättare att läsa och då använde vi även typsnittet " Times News Roman " för det gör texten också lättare att läsa för att den binder ihop texten bättre för att den har små "fötter" på bokstäverna som gör det mer mjukt kan man säga inte så stelt och det blir lättare att läsa. Sedan för att gör texten roligare använde vi oss av bilder, fakta ruta och en tips ruta för det gör texten inte lika jobbig som när man får ett papper med bara massa text är det då lite bilder och lite roliga och intressanta fakta och tips rutor blir det lättare att läsa texten och det gör det mer intressant.

5. Hur använde ni den responsen som ni fick? eller fick ni själva syn på sådant som kunde utvecklas och förbättras? Ge exempel på vad ni förändrat under arbetets gång och varför ni gjorde dessa förändringar. 
Vi använda oss av responsen vi fick så att vi beskrev lite mer om vad Chick Lit vara och sedan under citatet mitt i texten så skulle vi ha med namnet under så det förtydligade att de var Denise som hade sagt det. Vi såg själva också en del små fel som meningsbyggnad, vi gjorde även endel ändringar i designen med flyttade runt på en bild och tipsrutan för att få det så snyggt så möjligt och för att de skulle bli underlättande för läsarna att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar